Nieuwsbrief 25-1-2024

Woord van de directie

Beste ouders, verzorgers,

Ik wil u hierbij heel hartelijk danken voor het vertrouwen dat u heeft in de school! U heeft namelijk in het oudertevredenheid onderzoek de school bekroond met een 8,6! Alle onderdelen scoren minimaal een 8,2 of hoger en veel ouders geven de school zelfs een 10 als rapportcijfer. Daar zijn we uiteraard enorm trots op en dit geeft aan dat de ontwikkelingen die we de afgelopen jaren doorgevoerd hebben gewaardeerd worden.  Natuurlijk zijn er ook ouders die een of meer onderdelen minder beoordelen, want ook uw verwachtingen kunnen verschillend zijn. Bent u ergens minder tevreden over? Dan kunt u dit natuurlijk altijd blijven aangeven, want ook daarmee kunnen we het onderwijs voor alle kinderen nog verder verbeteren. U kunt de uitslag van het onderzoek bekijken via deze link: https://scholenopdekaart.nl/basisscholen/wassenaar/11833/basisschool-sint-jozef/tevredenheid/#PoIndicator14

Daarnaast kijk ik ook met veel plezier terug op de mooie adviezen die de leerlingen van groep 8 vorige week gekregen hebben. Na 8 jaar op de St. Jozefschool mogen wij geen diploma geven. Daarom maken we het adviesgesprek altijd een beetje feestelijk alsof het een diploma-uitreiking is. Net als bij de kind-oudergesprekken die we deze week over de rapporten hebben gevoerd, komt het kind in groep 8 samen met zijn of haar ouders en ontvangt het advies. Daarmee kunnen ze een middelbare school gaan uitzoeken. Over anderhalve week maken de kinderen in groep 8 nog de IEP doorstroomtoets. Die toets geeft ook een advies en als dat hoger is dan het schooladvies, mogen we ons advies eventueel nog ophogen. Lager kan het niet meer worden.

In groep 3 t/m 7 zijn in de afgelopen weken de IEP toetsen van het leerlingvolgsysteem afgenomen. Wij kunnen nu de groei ten opzichte van de vorige toetsing in november zien en gebruiken de toetsen om de komende periode te werken aan de doelen die de leerlingen nog moeilijk vinden.

In deze nieuwsbrief vindt u dit keer veel tips en informatie van organisaties in Wassenaar die gratis activiteiten aanbieden voor de kinderen en ouders. Dit zijn vaak activiteiten vanuit de sportverenigingen, gemeente, Schooladviesdienst en bibliotheek. Ik bewaar deze informatie als dat kan altijd voor de nieuwsbrief zodat we Parro kunnen blijven gebruiken voor de informatie over school. Soms lukt dat niet, omdat de activiteit bij het uitkomen van de nieuwsbrief al geweest is.

Ik wens u veel leesplezier en wellicht kunt u de genoemde tips in de nieuwsbrief goed gebruiken.

Met vriendelijke groet,

Jos Dohle

Alvast noteren

  • ma 5-2 en di 6-2   doorstroomtoets groep 8
  • wo 7-2   Carnaval
  • vrij 16-2   Studiedag, alle kinderen vrij
  • za 17-2 t/m zon 25-2   Voorjaarsvakantie

Ouderraad

Zoals jullie in Parro hebben gelezen zijn de OR-leden druk geweest met het opzetten van een actie. Wij wilden de overgebleven cadeautjes die wij van Sinterklaas hadden gekregen doneren aan de stichting Sintvoorieder1. Met een aantal van ons zijn wij langs gegaan. Daar werden wij enthousiast onthaald en kregen een hele rondleiding door het grote pand. Wat een hoop werk en strakke organisatie zetten de vrijwilligers daar neer! Wij werden hier zo enthousiast van, dat wij meer wilden doen. De actie bij ons op school is op dit moment in volle gang. Wij hopen met dozen vol speelgoed nog eens terug te mogen gaan naar de stichting. Ook mogen wij daar een dagje komen helpen, hoe gaaf!
Verder zijn wij druk met het organiseren van een feestje voor de kinderen. Er was veel vraag vanuit de kinderen voor een disco, dus zijn wij gelijk enthousiast aan de slag gegaan om dit te kunnen realiseren. Dus zet maar alvast met grote letters ‘DISCO’ in je agenda op vrijdagavond 15 maart en hou Parro in de gaten voor de uitnodiging!

Geen glazen flessen mee naar school

Steeds meer leerlingen nemen een fles of beker mee naar school om uit te drinken. Daar zijn we heel blij mee. Het scheelt heel veel afval en de kinderen kunnen de fles gedurende de dag zo vaak bijvullen als ze willen. Soms zitten daar echter nog glazen flessen tussen en in een klas met kinderen gebeurt het regelmatig dat een fles even van de tafel valt of omgestoten wordt als een kind er langs loopt. Afgelopen week viel opnieuw een glazen fles kapot en dat geeft heel veel scherpe glassplinters in de klas. Kies daarom voor een fles of beker van metaal of kunststof.

Carnaval

Op woensdag 7 februari vieren wij met alle groepen carnaval. Deze ochtend mogen alle kinderen verkleed naar school komen. 
Er zijn twee maandvieringen waarbij de kinderen op het podium hun kunsten en talenten kunnen laten zien. 
Om 11.45 sluiten wij de ochtend af met de polonaise op het schoolplein. U bent dan van harte welkom om naar de polonaise te kijken.

Fit in Wassenaar – Op Sport- en Cultuursafari met gratis sportlessen!

Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord Fit in Wassenaar wordt in samenwerking met Kinderopvang Norlandia en lokale sport- en cultuuraanbieders een GRATIS kennismakingsaanbod opgezet voor kinderen van de basisschool. Met deze safari in eigen dorp kunnen kinderen verschillende activiteiten gratis uitproberen, (her)ontdekken wat ze leuk vinden om te doen en samen lekker in beweging te zijn. Op de flyer  hiernaast staat het aanbod beschreven. Aanmelden voor de cursus kan door een mail te sturen naar de Sportcoördinator van Norlandia: manouk.bastiaans@norlandia.com

Mochten deelnemers na de kennismakingscursus graag verder gaan met deze activiteit en is daarbij ondersteuning nodig? Neem dan contact op met Stichting Leergeld Wassenaar: www.leergeldwassenaar.nl

Dit aanbod is voor alle kinderen uit Wassenaar. Op naar een leven lang met plezier bewegen, spelen en sporten!
Kijk voor deze en meer activiteiten voor jong en ouder op www.fitinwassenaar.nl

Fit in Wassenaar – Nieuwe activiteiten voor ouder en kind

Bewegen en spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Zo ontdekken zij de wereld en dit stimuleert hun hersenontwikkeling. De hersenen ontwikkelen zich namelijk niet vanzelf! Ze hebben de prikkels nodig die binnenkomen via de zintuigen tijdens het bewegen en spelen. In de eerste jaren van een mensenleven groeien de hersenen het hardst. Veel leerprocessen op school zijn verbonden met bewegen. Actieve kinderen kunnen zo’n 20% meer hersencapaciteit hebben dan hun minder actieve leeftijdsgenoten. Vanuit Fit in Wassenaar starten in februari 3 activiteiten voor ouder en kind samen, waar spelen, bewegen en sporten centraal staat. Extra leuk is dat de activiteiten voor ouder en kind samen zijn en dat deelname GRATIS is! Lees hier meer over in deze flyer of kijk in de agenda van www.fitinwassenaar.nl.

Nieuwe activiteiten voor ouder en kind starten in februari 2024. Deelname is GRATIS en iedereen is welkom!

  • Peuter Sport voor ouder en kind (2-4 jaar), op zaterdagochtend van 9.00-10.00 uur en gegeven door Snel en Lenig, locatie St. Bonifaciusschool Kloosterland 5.
  • Peuter Pret voor ouder en kind (2-4 jaar), op woensdagochtend van 10.30-11.30 uur en gegeven door Norlandia, locatie De Schulpwei.
  • Sport Mix voor ouder en kind (4-6 jaar), op woensdagmiddag van 13.30-14.30 uur en gegeven door Norlandia,
    locatie De Schulpwei.

Nationale voorleesdagen

Vandaag starten de Nationale Voorleesdagen. De komende periode wordt uw kind extra veel voorgelezen op school. Wist u dat voorlezen de woordenschat van uw kind aanzienlijk vergroot? Ook is voorlezen natuurlijk een gezellig momentje voor jullie samen. Wij hebben nog een aantal voorleestips om het voorlezen nog leuker te maken.

Kies het juiste boek
Kies een boek wat past bij de interesse van uw kind. Er kunnen verschillende onderwerpen zijn die hij of zij leuk vindt, bijvoorbeeld een verjaardag die eraan komt, een vakantie, de seizoenen of een lievelingsdier. Of kies een boek dat aansluit bij een thema van school.

Maak voorleesrituelen
Een ritueel zorgt voor structuur. Dit vinden kinderen erg fijn. Het is prettig voor uw kind om ook van het voorlezen een dagelijks ritueel te maken. Kies een vertrouwd moment, op een knusse plek waar weinig afleiding is.

Voorspel samen het verhaal
Vraag tijdens het voorlezen aan uw kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door vragen te stellen gaan kinderen goed nadenken over het verhaal en leren ze probleemoplossend te denken.

Leer van moeilijke woorden
Als er moeilijke woorden in een boek staan, worden deze door het verhaal te lezen vanzelf duidelijk. Zo niet, dan helpt het uw kind om nieuwe woorden te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te zoeken. Dit helpt bij de taalontwikkeling van uw kind.

Laat het kind vertellen
Geef uw kind de ruimte om ook mee te praten over het verhaal. Alle opmerkingen zijn goed.

Lees hetzelfde boek een paar keer voor
Als uw kind een verhaal heel leuk vindt, dan kan het voorkomen dat hij of zij het verhaal vaker wil horen. Dit is eigenlijk heel goed, want elke keer hoor je toch weer iets nieuws. Bij de eerste keer is het kind geboeid, bij de tweede keer is er veel herkenning, bij de volgende keren ontstaat oog voor detail en kunnen er nieuwe plaatjes ontdekt worden.

Een goede voorbereiding…
Lees de titel van het boek ook voor en praat met uw kind over de voorkant. Maak het nieuwsgierig naar het verhaal.

Stemmetjes gebruiken?
Stemmetjes zijn niet altijd nodig om de aandacht van een kind te trekken. U kunt ook langzaam voorlezen, goed articuleren en uw kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijken.

Succes met voorlezen de komende periode. Maak er een gezellig momentje van voor jullie samen.

Ouderadvies Wassenaar

Vanuit het ouderadvies Wassenaar wordt regelmatig een nieuw informatiefilmpje voor ouders opfgesteld. Hierbij stuur ik u de link naar het nieuwste filmpje. Dit keer is het thema “Boze buien van peuters en kleuters”