Groep 1/2a op bezoek bij de boerderij

Inez Groep 1/2a

Maandag 8 mei zijn we met groep 1/2a naar de boerderij geweest. Voordat we met de rondleiding begonnen heeft de boerin ons wat regels uitgelegd. Tijdens deze uitleg zaten we op hooibalen en waren we al snel afgeleid op het moment dat de kat bij ons langs kwam lopen.

De rondleiding begon in een oude koeienstal waar de kalfjes en de wat jongere koeien verblijven. Er was dezelfde ochtend nog een kalfje geboren. Dit was erg leuk om te zien, maar doordat het een oude koeienstal is waren er wel extra veel vliegen. Ook vertelde de boerin dat koeien niet kunnen bijten aangezien de koeien alleen aan de onderkant een gebit hebben. Daarna gingen we door naar een grote koeienstal waar heel veel koeien stonden en 1 stier. We mochten bij alle koeien in de buurt komen behalve bij de stier. De stier was ten eerste veel groter dan alle koeien, maar ook een stuk gevaarlijker!

Terwijl wij door de koeienstal liepen hoorden we de koeien heel veel plassen. Dit komt doordat de koeien wel 100 liter water per dag drinken! Aan het eind van de koeienstal kwamen we uit in een grote ruimte waar de boerin de koeien melkt. De boerin zei dat er tijdens het melken altijd muziek aan staat, want als de koeien zich niet op hun gemak voelen komt er geen melk uit de uiers.

Na de koeien kwamen we uit bij de pony’s en de lammetjes. De meeste lammetjes stonden lekker in het zonnetje in de wei. Maar gelukkig zagen we er ook nog een paar in de stal.

Op het eind mochten we allemaal een keer in de tractor zitten. Dat was heel erg spannend en hoog! De boerin maait het gras met deze grote tractor. Dat gras bewaart ze een jaar lang op de boerderij. Hierna is het gras zo droog en hard geworden dat de boerin het gras weer op de boerderij kan gebruiken.

Ter afsluiting van de rondleiding kregen we allemaal een spekje, een lekker bekertje limonade en een koetjesreep om mee naar huis te nemen. We hebben het erg naar ons zin gehad op de boerderij!

Alle ouders bedankt voor het rijden!