De verhalenman, project Anne Frank

Inez Groep 8

Donderdag 21 april, de laatste cito-dag voor groep 8! Als “beloning” voor al het harde werken hebben de kinderen ’s middags een voorstelling van De Verhalenman mogen bijwonen. De verhalenman is de stadsverteller van Amsterdam, genaamd Karel Baracs. Deze voorstelling paste goed in het project van Anne Frank waar groep 8 nu mee bezig is.

20160421_130259

Al vijftien jaar treedt Baracs op met zijn indrukwekkende verhaal “Waarom Lijn 8 niet meer rijdt” over Amsterdam tijdens de bezetting. De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, raadt iedereen van 11 jaar en ouder aan om deze vertelling te komen beluisteren. Dit verhaal bewijst zich telkens weer als een effectief middel in de strijd tegen racisme en discriminatie.
lijn8-routebord

Het verhaal: “waarom Lijn 8 niet meer rijdt”, speelt zich af in 1943. In Amsterdam is de Jodenvervolging in volle gang. De Joodse familie Appel houdt zich schuil boven een winkel in het hart van de stad. Als de bezetter een razzia houdt, worden de onderduikers ontdekt en afgevoerd naar de Hollandsche Schouwburg. Daar worden de kinderen van de ouders gescheiden in afwachting van deportatie. De twee vriendinnen Hester en Pauline zijn getuige van de vervolgingen. Zij besluiten om in actie te komen. Met gevaar voor eigen leven zien zij kans om Joodse kinderen te bevrijden vanuit de zwaar bewaakte crèche aan de Plantage Middenlaan.

Een heel indrukwekkend verhaal vonden ook onze leerlingen van groep 8!